PANTONE – цветови скали

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading ... Loading ...

Posted September 17th, 2009

Pantone - цветови скали

Pantone, Inc, дъщерно дружество, изцяло притежавано от X-Rite Incorporated, е най-известния в света авторитет по цветовете. Повече от 45 години, Pantone вдъхновява професионалните дизайнери с продукти, услуги и водещи технологии за изследване на цветовете и творческа изразителност.

През 1963 г. Хърбърт Лоурънс, основател на Pantone, създава иновативна система за идентифициране, съчетаване и предаване на цветове, за да реши проблемите, свързани с производство на точни цветове в общността на графичните изкуства.  Неговото прозрение, че спектър, се вижда и тълкува по различен начин от всеки отделен човек, води до създаването на PANTONE ® MATCHING SYSTEM®, скала на стандартизирани цветове във формата на ветрило.

След това, цветовата скала на Pantone навлиза и в други,  цветово зависими индустрии, включително дигиталните технологии, мода, дом, пластмаси, архитектура и интериор, както и при боите. Днес, името PANTONE е известно по света като стандартен език за точна цветова комуникация, от дизайнер към производител до търговец на дребно и клиент, в различни сектори на икономиката. Pantone продължава да развива инструменти за цветова комуникация и агресивно внедрява нови цифрови технологии за справяне с цветовите нужди на творческата общност по света.

Graphic Arts – печат, издателска дейност и опаковката

цветова скала Пантон

цветова скала Пантон

Цветовата скала PANTONE е окончателен международен еталон за подбор, специфициране, съчетаване и контрол на цветния печат. PANTONE FORMULA GUIDE, е тройна скала, състояща се от набор от 1114 плътни цвята на лак, гланц и мат основа, показваща съответните формули печатарско мастило за всеки цвят, което позволява контрол на качеството при различни видове печатни изделия.

Съшествуват още:
- PANTONE 4-COLOR PROCESS GUIDES – дигитална CMYK скала с повече от 3000 цветови комбинации;
- PANTONE HEXACHROME® за 6 цветен печат при който цветовете са по-плътни и живи;

През септември 2007 г., беше показана новата PANTONE Goe™ System с 2058 нови, PANTONE цветове.Тя ще отговари на изискванията на технологически напредък на бързо променящите се графичните изкуства и индустрия. В допълнение към вълнуващи нови цветове, системата включва модерни средства и интерактивен софтуер за подобряване на комуникацията във все по-глобалната, мултимедийна среда.

Скала на Pantone за пластмаси

Пластмаси
PANTONE PLASTICS Color System ™ позволява дизайнери, производители и доставчици, които работят с пластмаси, да изберът и уточнят контрол и производство на стотици цветове чрез непрозрачни и прозрачни пластмасови чипове цвят в системата. Той предлага изчерпателна гама от цветове за детайли от пластмаса.

Превод от сайта на Pantone

Related Posts

Споделете ако Ви харесва!

    Posted September 17th, 2009 in Любопитно by lyudmil.